Menu

PANO/COVID-19/GRIEPVACCIN

Terug naar overzicht

Beste bewoner, familie, vrijwilliger

 

Ongetwijfeld hebt u woensdag 19 oktober 2022 ook gekeken naar de Pano-reportage op de VRT.  Het ging over het gebruik van psychofarmaca in de woonzorgcentra.  Volgens de documentaire zouden 30% van de residenten deze medicatie nemen terwijl de indicatie eerder beperkt is.  Ook is het langdurig gebruik ervan nadelig voor de bewoner.  En, zo stelt men in het programma, is de aanleiding meer dan eens het personeelstekort en komt de vraag van de medewerkers om zo de bewoner rustig te houden.  Men noemt dit soms ook farmacologische vrijheidsbeperking.

 

Prompt hebben wij de telling uitgevoerd en wat stellen we vast: dat we op ongeveer 18% zitten en het merendeel van de bewoners die dergelijke medicatie nemen, deze al namen voor ze bij ons kwamen.  

 

Hoe komt het dat we een lager cijfer hebben: projecten als ’t Klikt, Sense of Home, ANKER en een maandelijks overleg met de apotheek, het trimestrieel voorleggen van al de medicatie aan de huisarts, werpen hun vruchten af. Maar we hebben bijkomend onderzoek ingepland om nog meer het gebruik van deze medicatie na te gaan en zo mogelijk te beperken.

 

Wanneer u vragen heeft over het medicatiebeleid bij uw familielid, neem dan zeker contact hetzij met de huisarts, hetzij met de afdelingsverantwoordelijke.

 

Wat de corona-maatregelen betreft schakelen we een niveau lager aangezien we geen positief geteste bewoners noch medewerkers hebben.  Vanaf vandaag wordt het maskergebruik gestopt en mag u zich terug zonder masker door het woonzorgcentrum bewegen.  U mag het natuurlijk nog dragen, dat spreekt vanzelf.  In het kader van een bijkomende vaccinatie (booster n° 5 – met een aangepast vaccin) vragen we om ons via het mailadres corona@hsj-berchem.be te laten weten of uw bewoner akkoord is om gevaccineerd te worden.  De juiste timing kennen we nog niet en laten we u weten zodra die is vastgelegd. 

 

Ook willen we weten of uw familielid een griepvaccin wenst.  Dit mag ook via het bovenstaande mailadres worden doorgegeven.  Hoe dan ook gaan we de twee vaccins niet gelijktijdig geven maar met een 2tal weken tussentijd.

 

Hebt u nog vragen dan kan u steeds mailen naar de afdeling of de verantwoordelijke en maar graag het telefonisch contact beperken tussen 11u en 12u.  Alvast bedankt daarvoor.

Met vriendelijke groet

 

Luc De Wulf,

algemeen directeur